chess

Gammel galskap

Sjakk er et veldig gammelt spill som har klart å karre til seg en del oppmerksomhet. Det blir sett på som en fremragende sport og etter seirene til Magnus Karlsen, har det også fått en del oppmerksomhet i Norge. Sjakk er et av spillene som har gått fra å spilles over bordkanten, til å spilles mellom kontinenter. Opprinnelsen til moderne sjakk kan spores tilbake til Persia, og ordet “sjakk” er en omskriving av det persiske ordet for konge: Sjah. I det trettende århundre var spillet veletablert blant den europeiske overklassen. Her skulle de kunne øve seg både i krigskunst og planlegging, og mange ser også grunnlaget for en vitenskapelig tankegang, i måten sjakk fungerer på. Etterhvert som Borgerskapet tok makten i Europa, begynte de også å herme adelen og spillet fikk en større utbredelse.

Spillet var noe som folk flottet seg med, og det fikk rykte på seg til å være noe som gjorde en sofistikert og intelligent. Samtidig er det et spill som gir mersmak og skaper avhengighet. I den vestlige verden ble det åpnet en bølge av sjakk-caféer og i 1886 ble det første verdensmesterskapet i sjakk avholdt. Sjakk ble politisert under den kalde krigen, men ble samtidig tonet ned i den vestlige verden siden spillere fra Sovjetunionen dominerte spillet. Det var vanlig å se sjakk-gåter i avisen, og folk spilte sjakk over lange anstander per brev.

Etterhvert som datateknologien utviklet seg ble det vanlig å gå over til å spille sjakk per epost. Korrespondansesjakk fikk med dette en voldsom økning i hastighet, siden det nå nesten kunne spilles i ekte hastighet. I 1992 var teknologien endelig kommet så langt at en server for live spill ble opprettet. Siden dette har tilbudet vokst og det finnes i dag mange servere hvor man både gratis, og mot betaling, kan spille med motstandere fra hele verden.