battlefield

Hvordan Dataspill ble Idrett

Flere og flere spiller dataspill, og de fleste har i dag blitt berørt av teknologien som muliggjør at vi spiller mot hverandre. Noen tar likevel denne hobbyen lengre enn andre. De egner seg fullstendig til sitt nye spill, og blir regelrett hekta. Noen av disse freakene blir fryktelig gode til spill, og det kan være en forlystelse å se på for oss dilettanter. Dette la det store Koreanske elektronikkfirmaet Samsung merke til allerede i 2000. Selvfølgelig handler det også om muligheten for reklame og markedsføring, men vi kan anta et der også er en genuin glede ved dataspill og den såkalte e-idretten, som muliggjøres gjennom selskapenes støtte.

2013 var det siste året for World Cyber Games men arrangementet har blitt kimen til tre liknende arrangementer som alle forsøker å fremstille seg som Cyberlekenes arvtaker. Lekene forsøkte å fremstille seg som en parallell olympiade og i glansdagene så ble det avholdt åpningsseremonier, det ble delt ut medaljer og store premier blant mange hundre deltakere fra  opp til 78 land.

Spillene som var faste innslag, som det finnes «grener» av, er StarCraft BroodWar, som jeg nevner spesielt i en annen artikel, og FIFA. Inspirasjonen til den interaktive hitten World ofWarcraft; Warcraft ble også raskt en fast gren. Den klassiske half-life-modden, skytespilletCounterstrike ble også spilt nesten gjennomgående, gjennom lekenes hele historie. Den morsomste, mest ironiske grenen er vel muligens FIFA. Spillet  handler om å sette opp lag og delta i verdensmesterskapet i fotball, og nettopp dette spillet blir spilt av folk som vil bli verdensmestre i å leke at de spiller fotball.

Selv om deltagelsen var åpen for alle, og at det var en begrensning på antallet deltagere per land, så ledet Syd-Korea suverent i medaljer med 77 stykker. Rankingen av de følgende fire er Tyskland med 40 medalljer, USA med 35, Nederland med 28, og Russland med 22 medaljer.

De tre etterfølgerne til Cyberlekene kaller seg World eSports Championships, World Cyber Arena og World eSports Championship Games.